Ätit någon semla idag? Det har faktiskt jag gjort!
Fettisdagen, eller något ålderdomligt kallat ”vita tisdagen” (eller som på finlandssvenska
”fastlagstisdagen”), är i
kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar
före påsk. Dagen är alltså rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari
och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen,
dvs dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och
den andra är blåmåndagen.
Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där
fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Vita tisdagen
har fått sitt namn efter det vita vetemjöl som man bakar semlorna med.
Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen
att denna dag, och ursprungligen bara
denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar.
I södra Sverige har de traditionellt ätits på fastlagsmåndagen. Dagen kallades
då för "bullamåndag", men det är ju skåningarna det. *suck*
I Sverige äts bullarna oftast med vispgrädde under bullens avskurna
ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. Somliga äter dem i
varm mjölk, som jag har lärt mig av min mor men min barns favorit är de fyllda med
vaniljkräm. Smaksak. Numera finns det ännu märkligare varianter. Vissa är inte helt OK enligt mitt tycke.
I början av 1900-talet förekom en lovdag, fettisdagslovet, på vissa orter i
landet och skolorna var stängda, men det
har givetvis utgått.
Förr risade man varandra med fastlagsris enligt en sed från 1600-talet.
Det innebar att husfadern piskade familjemedlemmarna med riset, antingen på
fettisdagen eller långfredagens morgon. Det skulle vara en symbolisk
påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande
och lyckobringande. Kanske behövs det lite mer ris i hemmen?
Att gå fettisdagsgubbe är
en tradition snarlik att gå påskkärring, med undantag att man
besöker affärer istället för hem och gårdar och
på fettisdagen istället för kring påsk. Traditionen är gammal och kommer ifrån när
människor gick från gård till gård och tiggde mat; på fettisdagen kunde de inte
bli nekade. I modern tid är det framförallt barn som går, och då ofta klädda i
vanliga maskeradkläder.
På franska heter detta faktiskt Mardi Gras som i direkt översättning blir ”Tisdag
Fet”, och du har givetvis hört talas om den kända karnevalen i New Orleans vid
det namnet.
I Grekland har man något i likhet med detta men det infaller
på en måndag och heter därför Kathara Deftera (Ren Måndag) och innebär avslutningen
på stora festligheter i form maskerader för både vuxna och barn, men är även där
början till fastan inför påsken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar